Za devetimi gorami in devetimi vodami sta se razprostirali dve različni kraljestvi. V enem kraljestvu je živela mlada princeska Kronica. Njen oče je bil kralj Kron, mati pa kraljica Krona. V drugem kraljestvu je živel mladi princ Zvonček. Imel je očeta kralja, po imenu Zvonec in mamo kraljico, po imenu Zvončica. Obe kraljestvi sta se že od nekdaj sovražili.

Ko sta bila princesa Kronica in princ Zvonček dovolj velika, sta morala v šolo. Oba sta obiskovala isto šolo. Kronica ni rada hodila v šolo, raje je skakala po trati in lovila metulje. Ugotovila je, da je še nekdo enakega mišljenja. To je bil mladi princ Zvonček. Velik časa sta preživela skupaj. Sčasoma sta tudi šolo vzljubila, saj sta tam spoznala veliko prijateljev.

Kronica je vsak dan bolj dišala in princ Zvonček se je zaljubil vanjo. Želel ji je podariti šopek, a ga je nekdo prehitel. Kronica je namreč bila všeč tudi drugim. A Zvonček ni obupal. Kupil ji je velikega plišastega medveda in prstan. Ko je Kronica sprejela darilo, ni mogla izustiti niti besede. Izpovedala sta si ljubezen.

To pa ni bilo povšeči ne Kroničinemu očetu niti kralju Zvoncu, Zvončkovemu očetu. Kronica in Zvonček sta bila kaznovana. Nekaj časa sta morala ostati vsak v svojem kraljestvu.

Ko se jima je kazen iztekla, sta se še isti dan dogovorila, da se zvečer dobita v lovčevi koči v gozdu. Po treh dneh sta kraljestvi kronic in zvončkov združili moči in skupaj iskali princeso in princa. Naposled so ju le našli. Srečni, da ju spet vidijo živa in zdrava, so ju pustili, da ostaneta skupaj.

Če boste kje videli kronico in zvončka rasti skupaj, ju le pustite, da se bosta lahko imela še naprej rada.