Za devetimi gorami in devetimi vodami sta ob potoku živeli mama Kronica in njena hčerka Krona. Imela je tri prijatelje: jazbeca Jana, volka Petra in lisico Meto. Skupaj so hodili v šolo, v Volčji Potok.

Nekega dne ni hotela v šolo, saj je vedela, da bo tisti dan učiteljica ocenjevala njihovo znanje. Prejšnji dan se namreč ni učila. Prijatelj volk Peter jo je potolažil, da se ne rabi nič učit, saj bodo v šoli pisali opis rastline – kronice. Kroni je strah uplahnil in vesela je odšla v šolo. Tam se je potrudila pri opisu same sebe. Napisala je vse o svojih dolgih, šilastih listih, o svojem elegantnem steblu in o dišečem, snežno belem cvetu. Ni pozabila omeniti niti tega, da jo vsak dan obiščejo koristne žuželke, ki jim z veseljem podari svojo medičino. Ponosno je opisala tudi svojo s hranili bogato čebulico z majhnimi koreninicami, ki se razraščajo v močvirnati prsti. Dobila je odlično oceno.

Ko se je vrnila domov in mami povedala veselo novico, ji je mama takoj spekla slastno torto, na katero je Krona povabila svoje prijatelje.