Jesen je čas, ko lahko svoje ustvarjanje najbolj obogatimo  z materiali iz narave – pojdimo na sprehod po parku ali gozdu in naberimo raznobarvno jesensko listje in plodove, s katerimi lahko ustvarimo zanimive motive iz narave. Otroci se bodo na tak način naučili prepoznavati raznolikost listja in barvnih odtenkov, mi pa bomo imeli en razlog več, da jih popeljemo stran od televizije in računalnikov  v inovativni svet ustvarjanja v naravi. Zakaj bi kupovali drage likovne pripomočke in rekvizite, če nam že narava sama ponuja brezplačni material za ustvarjanje?

Za izdelavo živali iz jesenskega listja boste potrebovali le lepilo, podlago, škarje, jesensko listje in plodove ter nekaj dobre volje:

Priprava materiala za jesensko ustvarjanje

Eno škatlo lahko razrežemo na manjše kartone, ki nam bodo služili kot podlaga za jesenske kolaže, v drugi pa lahko skladiščimo nabrano listje, ki ga po možnosti nekaj dni »stiskamo« pod težkimi knjigami, da postane ravno in pripravno za lepljenje.

V naslednjem koraku stresemo listje na karton, na katerega smo nalepili bel list, da pridejo jesenske barve bolj do izraza ter preučujemo njegovo obliko in barvo. Slej ko prej bomo v kakšnem listu zagledali glavo, ki nas bo spominjala na glavo kakšne živali.

Jesensko listje
Med natresenim listjem izberemo tiste liste, ki nas spomnijo na glavo, trup in okončine živali ter jih sortiramo na podlago.

Za oči lahko uporabimo bučna semena, želode, posušena koruzna zrna ali pa jih iz papirja izdelamo sami tako da jih narišemo in izrežemo.

Jesensko ustvarjanje
Do slike jesenskih živali je samo še en korak – na podlago razporedimo in nalepimo posamezne jesenske liste in na glave živali nalepimo oči, gobčke in ostale okončine … Kar je najbolj zanimivo je to, da bodo živali kar sami vzniknile iz oblik jesenskega listja, le tu in tam boste morali kakšen list prirezati ali dopolniti.

Jesenske živali
Pri vašem ustvarjanju vam želimo dobršno mero domišljije in zabave.

Pripravila: Miša Gams

Advertisements