Med sprehodom po parku boste zagotovo opazili nasade cvetlic in med njimi nekaj zanimivih rastlin. Predlagamo, da si ogledate naslednje.

Car med tulipani – cesarski tulipan

Cesarski tulipan je čebulnica, ki zraste do enega metra visoko. Njena domovina je Perzija. Leta 1570 je prišla na Dunaj, od koder so jo širili po svetu.

Rastlina ima na vrhu stebla šop suličastih listov, pod katerimi se razvijejo barviti povešavi cvetovi, ki spominjajo na tulipan. Cvet in rastlina kot celota imata značilnen vonj. Toda pozor! O škodljivih učinkih in lepoti te rastline je že leta 1892 pisal Martin Cilenšek v svoji knjigi Naše škodljive rastline v podobi in besedi. V njej je o cesarskem tulipanu zapisal: “Rastlina diši neprijetno in ako imaš mnogo opraviti okoli nje, bolela te bo rada glava. Okusa je ostrega in žgočega. Razmerno redkokdaj slišimo o kaki nesreči s to čebulo. Naravno! Lepega gizdalina noče nikdo ugonobiti in tako ostane čebula v zemlji.

Cesarski tulipan
Bi znali dopolniti stavek?
V zelenjavnem vrtu bodo vrtnine med katere bomo posadili cesarski tulipan varne pred _________________. Vonj pravkar razrezane čebulice pa odganja tudi _______________________.

 

Dve strupenjači iz Souvanove loke

V bližini dvorišča upravnih zgradb leži vlažen del Arboretuma, ki ga imenujemo Souvanova loka. Poimenovan je po zasnovatelju parka Leu Souvanu. V njem lahko spomladi vidite intenzivno rumene cvetove kalužnice in strašansko nenavadno oblikoven cvet dihurjevke, ki ji pravimo tudi ameriški kačnik. Obe rastlini sta pravi strupenjači. Kalužnica je naša avtohtona rastlina. Njeni listi ob stiku s kožo povzročijo vnetje, lahko pa tudi mehurjast izpuščaj.

Dihurjevka

Listi dihurjevke vsebujejo drobne kristalčke kalcijevega oksalata. Te ob stiku s kožo povzročajo srbečico. Kot ime nakazuje, ima dihurjevka neprijeten vonj. Z njim cvetovi v socvetju privabljajo muhe, ki so njene opraševalke. Po cvetenju nenavadne cvetove zamenjajo meter veliki šopi listov. Zato boste dihurjevko na majhnih vrtovih zaman iskali. Našli jo boste v parkih, kjer je dovolj prostora za tako bujno močvirsko trajnico.

Bi znali dopolniti stavek?

Z listi cvetnega odevala kalužnice so gospodinje v preteklosti barvale _______________________.

 

Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.

Advertisements