arboretum-nizozemska

Nizozemska je s 16 milijoni prebivalcev najpogosteje naseljena država v Evropi. Kljub temu, da je po površini samo enkrat večja od Slovenije, je kar osemkrat gosteje poseljena. Spada med dežele z najnižjo nadmorsko višino, saj več kot tretjina njenega ozemlja leži pod nivojem morja, od katerega jo ločijo nasipi. Je ena redkih držav, ki je bila najprej republika in šele nato monarhija.

Nizozemci zelo radi kolesarijo. O tem priča dejstvo, da imajo še enkrat toliko koles kot je prebivalcev. Zelo priljubljeno je tudi kampiranje. Povprečen Nizozemec v svojem življenju zamenja vsaj štiri prikolice. Med najbolj priljubljene športe spada igranje pikada, v katerem Nizozemci spadajo v sam vrh svetovne pikado velesile. Pikado je celo nacionalni šport.

arboretum-nizozemska

Znani so tudi po proizvodnji kakovostnih sirov. Vsak od njih v povprečju poje kar 16,5 kg sira na leto. Mogoče je ravno izdatna hrana razlog, da se uvrščajo med najvišje Evropejce.

arboretum-nizozemska

Nizozemcem lahko pripišemo kar nekaj zanimivih izumov. Mednje sodijo zgoščenke, krofki, in keramični zamaški za pivo. K slednjemu je vsekakor pripomoglo njihovo prepričanje, da je škoda popiti celo pivo naenkrat. Imajo tudi svojo borzo cvetja, ki posluje na več kot milijon kvadratnih metrov površine. Na njej se med najbolj prodajane cvetlice uvrščajo vrtnice.

arboretum-nizozemska-2

Ko govorimo o Nizozemski ne moremo iti mimo mlinov na veter. Z njimi so mleli tudi pšenico za kruh, pa tudi barve za slikanje. Bili so tudi pomembno orožje v boju človeka z morjem. Vetrnice so vrtele ogromne vodne črpalke za izsuševanje tal. Mline so uporabljali tudi kot žage za les, iz katerega so gradili močno pomorsko floto. Danes je na Nizozemskem ohranjenih kar 1180 mlinov. Da bi se mlinarska tradicija ohranila, se je država odločila financirati posebno šolo za mlinarje.

Pripravila: Kaja Kastelic

Foto: NL Agency, FloraHolland, ATCB

Več o Nizozemski vasi >>

Pobarvanke >>

Advertisements