So rastline, ki imajo značilne plodove, katere poznamo prav vsi. Le redki pa vedo, da buče sodijo med najstarejše gojene rastline. Že v pradavnini je človek v Ameriki za prehrano uporabljal divje rastoče vrste buč.

Buče so nadvse uporabne rastline. Plodove uporabljamo za kuho in za krmo živali, semena lahko predelamo v bučno olje, ki je zelo zdravo. Tudi v farmaciji ugotavljajo, da buče vsebujejo mnoge zdravilne snovi. Med njimi so nadvse pomembne antioksidativne snovi in barvila, ki pripomorejo k našemu zdravju.

Uporabne so tudi za okras, v drugih delih sveta pa iz njih izdelujejo uporabne gospodinjske predmete in glasbila, denimo ropotulje, bobne flavte, trobente in ksilofone.

Buče izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov vlažnih in zmerno suhih predelov Starega in Novega sveta. Raziskovalec sveta Krištof Kolumb (1451-1506) si je na Kubi ogledal nasad buč in si to tudi zapisal v dnevnik. Špansko ladjevje je tako med preostalim tovorom na ladji pripeljalo nazaj v Španijo tudi jedilne buče.

Buče spadajo v veliko botanično družino, v kateri je veliko plezajočih rastlin. Danes poznamo 825 različnih vrst buč. Razlikujejo se po obliki in barvi plodov, listov in cvetov. Najbolj prepoznavna je raznolikost v obliki plodov, kjer najdemo vse od okroglih, podolgovatih, stekleničastih do turbanastih oblik. Največja buča velikanka je tehtala osupljivih 911 kg!

Vabljeni v Arboretum Volčji Potok, kjer se boste lahko sami prepričali o bogati raznolikosti te čudovite rastline.

Pripravila: Manica Markelj

Advertisements