Poznaš igro Bela, bela lilija?

Je povsem enostavna, predvsem pa zabavna. Otroci sklenete krog in določite prijatelja, ki bo plesal miže ali z zavezanimi očmi znotraj kroga. Ostali se primete za roke in se vrtite v krogu okoli njega ter zraven prepevate naslednjo pesem: Bela, bela lilija, v krogu pleše deklica, deklica se okrog vrti pa si enga izvoli. Ko si tisti iz sredine ob koncu pesmi izbere nekoga iz kroga, poskuša ugotoviti, kdo je ta izbrana oseba. Če ugotovi, potem je ta oseba naslednja, ki bo plesala v krogu. Sicer mora poskusiti znova in znova.

Seveda pa lilije v resnici niso samo bele, kot v tej igrici in pesmici. Cvetijo v najrazličnejših barvah in odtenkih. Cvetovi so pogosto posejani s temnimi pikami, podobno kot so včasih otroška lička posejana s sončnimi pegami.

Veljajo za krasotice med cvetjem, zato jih lahko občudujemo v mnogih okrasnih vrtovih. Zelo primerne so za rezano cvetje, saj te v vazi v kuhinji ali dnevni sobi razveseljujejo dolgo časa. Lilije tvorijo veliko cvetnega prahu, zato pazi, da si ne umažeš obleke, ko jih boš duhal ali nabiral za šopek. Madeže od lilijinega cvetnega prahu se namreč zelo težko odstrani.

Čebulice lilij posadimo jeseni v zemljo na gredico, v lonec pa jih lahko posadimo že spomladi ali poleti. Najbolje uspevajo na sončni gredi ali v svetli senci. Najdemo jih tudi v naravi. V Sloveniji rastejo tri vrste divjih lilij. Najbolj znana je kranjska lilija. Vse vrste divjih lilij so v Sloveniji zavarovane. Če katero najdete ob poti, je tako nikar ne odtrgajte, ampak jo le občudujte v njenem okolju.

Pripravila: Aleksandra Zidar, univ. dipl. etnol. in kult. antropolog.

Advertisements