Paličnjaki so žuželke. Na svetu živi 2.500 različnih vrst paličnjakov. Razširjeni so v jugovzhodni Aziji, v južni Evropi in Severni Ameriki. Uvrščamo jih v skupino, ki se znanstveno imenuje Phasmatodea. Phasma v prevodu pomeni prikazen. Zakaj misliš, da se imenujejo tako?

Čisto preprosto. Tako se imenujejo, ker imajo visoko razvit način za prikrivanje, s katerim se skrijejo pred naravnimi plenilci. In kako se skrijejo? Eden od načinov je varovalna barva. Paličnjaki so takšnih barv kot je njihovo okolje. Nekatere vrste paličnjakov lahko celo spreminjajo barvo. Barva se spreminja glede na vlago, temperaturo in svetlobo. Drugi način je posnemanje oblik v naravnem okolju. Paličnjaki z obliko posnemajo vejice ali liste. Nekateri so še večji strokovnjaki in posnemajo gibanje listov v vetru, tako da se zibajo na nogah naprej in nazaj. Mladiči nekaterih vrst paličnjakov uberejo drugačno tehniko, in sicer zvijejo zadek nad trup ter s tem oponašajo škorpijone. To je razlog, da se jih plenilci izogibajo in jih ne pohrustajo.

Najdeš paličnjaka na fotografiji?

Paličnjaki so kot Spiderman – z lahkoto hodijo navzgor in navzdol, tudi po steklu. Na stopalih imajo krempeljc in prisesek, s katerim se pritrdijo na podlago. Če se počutijo ogrožene, lahko ostanejo tudi več minut popolnoma negibni ali pa zložijo noge in se delajo mrtve. Kadar jih plenilec prime za nogo, le-to odvržejo. Mladi osebki jo lahko nadomestijo z novo, odrasle živali pa ostanejo brez nje. Toda nič ne de, ostane jim še pet nog. Kot pravi junaki poznajo posebno obliko samoobrambe – iz žlez izločajo neprijetne vonjave, ki preženejo plenilce, pri človeku pa lahko povzročajo kihanje.

Plezam lahko po steni terarija

Zanimivo, mar ne?

Pripravila: Tatjana Zvržina, univ. dipl. inž. zoo.

Advertisements