Tulipan je tista cvetica, ki nas razveseljuje v času, ko se narava prebudi iz zimske otopelosti. Zraste iz čebulice, ki jo posadimo jeseni. V mrzlih dneh čebulica čaka tople pomladne sončne žarke, ki ogrejejo zemljo. Takrat iz čebulice pokukajo listi in kmalu zatem iz zemlje prileze steblo s cvetnim popkom. Sprva se cvet sramežljivo skriva v zaprtem popku, nato pa ga žgečkljivi žarki zvabijo, da se na soncu razpre. Kakor tulipanov cvet hitro zraste, tudi hitro odcveti.

Ali veš, da je čebulica tulipana pravzaprav podzemno steblo in ne korenina?!

Barve tulipanovih cvetov so raznolike – od bele, rumene, rdeče do vijolične in modre. Vsako leto botaniki razvijajo nove barvne kombinacije. Nikakor pa jim ne uspe ustvariti črnega tulipana.

Tulipani niso rastline, ki bi rasle pri nas v naravi. V Evropo so jih prinesli iz daljne Turčije šele pred dobrimi 400 leti. Takrat je bila ena sama čebulica vredna toliko kot cela hiša, zato so si jo lahko privoščili le zelo bogati in pomembni ljudje.

Vsako leto v Arboretumu Volčji Potok zacveti preko dva milijona tulipanov – za vsakega Slovenca po eden. Obišči park v času Spomladanske razstave tulipanov (med 21. aprilom in 2. majem) in poišči svojega.

Podobne članke lahko preberete tudi v rubriki Mala šola botanike, ki jo v Arboretumu pripravljamo za mlade bralce revije Moj Moj. Če pohitite lahko svoj brezplačen izvod dobite na vhodu v park. Obilo užitkov ob prebiranju in lepe počitnice vam želi ekipa Arboretuma.

Pripravila: Aleksandra Zidar, univ. dipl. etn. in kult. antrop.

 

Advertisements