Božična zvezda je rastlina, ki pogosto krasi naše mize v božičnem času. Gre za zelo zanimivo rastlino, ki prihaja iz Mehike, in so jo v Evropo prinesli šele leta 1834. Pri božični zvezdi je pravo cvetje pravzaprav neznatno. Kar nas navdušuje, so lepo obarvani ovršni listi, ki obdajajo socvetje. Ovršni listi so lepo zvezdasto razvrščeni in običajno dosti večji kot ostali, zeleni listi. Ovršni listi so ponavadi rdeče barve, lahko pa so tudi roza, svetlo oranžne ali rumene barve.

Kako jo božična zvezda pravzaprav povezana z božičem?

Mehiška legenda pripoveduje o revni deklici, ki je jokala na poti v cerkev. Bil je božični večer, ona pa je bila brez darila, ki bi ga položila na oltar. Pa je skozi solze zagledala angela, ki ji je govoril, naj nabere plevel ob poti. Tako je tudi storila, toda zgodil se je čudež: šopek plevela se je nenadoma razvil v žareče rdeče cvetje.

Božična zvezda je zelo zahtevna rastlina. Ne ustrezajo ji preveč slana tla, za dobro rast potrebuje temperaturo med 17 in 20 °C, zalivati jo je potrebno z mlačno vodo,  zelo občutljiva pa je tudi za prevoz. Ker je njen čas prodaje pozimi, ko običajno zunaj zmrzuje, moramo biti zelo previdni, ko prenašamo rastline iz vrtnarije ali cvetličarne v svoje domove. Izogibamo se nakupu rastlin, ki so bile izpostavljene prepihu, še posebej če so bile pred tem več dni na poti iz tujine. Rastline morajo biti dobro zavite s papirjem, ki poskrbi za toplotno izolacijo, nikar jih ne puščajmo v neogrevanem avtomobilu!

Doma jih postavimo na svetlo mesto ob oknu, branimo jih pred prepihom, tudi bližina radiatorja, kjer je zelo suh zrak, ni zaželena. Redno jo zmerno zalivamo, vsak teden jo tudi pognojimo. Če upoštevamo vsa navodila, nas bo božična zvezda razveseljevala s svojmi barvami v prazničnem času decembra.

Božična zvezda je lahko tudi zelo lepo darilo – nekaj idej, kako jo lahko dekoriramo, si oglete tukaj. Vabimo pa vas tudi na ogled prodajne razstave adventnih izdelkov.

Pripravila: Aleksandra Zidar, univ. dipl. etnol. in kult. antrop.

Advertisements