Kar dolgo smo  čakali, da  se iz bub izležejo v prelepi metulji. Nočni metulji vrste Atlas attacus  so ene največjih vešč na svetu. Premer čez krila lahko meri tudi več kot 30 cm. Živijo le v jugovzhodni Aziji, kjer pa so zelo pogosti.

Ime so dobili po lepem vzorcu na krilih, ki spominja na zemljevid. Če pogledate zgornji del sprednjih kril, vas bo spominjal na obliko kačje glave. Ta oblika kril nudi metulju zaščito pred morebitnimi plenilci.

Samice so mnogo večje od samcev in imajo tudi večji trup, ki omogoča razvoj velikega števila jajčec. Samci pa imajo večje tipalke s katerimi lažje zaznajo feromone samic. Ti metulji nimajo ustnega aparata, zato živijo odrasli metulji le od maščobnih zalog, ki so si jih pridobili v fazi gosenice. Živijo le do dva tedna, zato pohitite v naš rastlinjak, da jih boste še uspeli videti. Ne pozabite pa, da gre za nočne metulje, ki podnevi spijo. Izdamo pa vam, da najraje spijo na mreži čisto na koncu rastlinjaka.

Pripravila: Tatjana Zvržina, univ. dipl. inž. zoo.

Advertisements