Metulje uvrščamo v red Lepidoptera, kar v prevodu pomeni luskasto krilo. Ime so dobili po tem, da imajo celo telo, predvsem pa krila, poraščena z drobnimi luskicami. Luskice so nastale iz preoblikovanih dlak.

Njihov življenjski cikel zaznamuje proces popolne preobrazbe. Tako se preobrazi več kot 80 odstotkov žuželk. Samica metulja odloži jajčece, iz njega pa se čez nekaj dni izleže ličinka, ki ji pravimo gosenica, ki se hrani z listjem. Medtem ko gosenica raste, večkrat menja kožo: pravimo, da se levi. Pred zadnjo levitvijo se obda z zaščitnim slojem, kokonom. Ličinka se nato zabubi. Na tej stopnji mirovanja, se njeno telo spremeni v telo odrasle živali. Ko je razvoj končan, odrasel metulj zleze iz bube. Sprva so krila še mokra in mehka, zato se mora metulj najprej posušiti, krila pa otrdeti. Metulji, odvisno od vrste, živijo od nekaj dni do nekaj mesecev. Najmanjši preko kril merijo od 3 mm, največji pa vse do 30 cm.

Samice tekom življenja odložijo od 50 do preko 1000 jajčec. Razvoj ličink traja med dvemi in tremi tedni, razen pri vrstah, kjer osebki prezimijo v  obliki jajčec. Ličinka se ob izvalitvi pregrize skozi jajčni ovoj in pogosto požre še preostanek jajčeca.

Nekateri metulji pred parjenjem izvajajo zapletene rituale, ki jim skupaj pravimo svatbeni ples. Partnerja se najdeta s pomočjo vonja.

Tudi metulji imajo obrambne mehanizme proti številnim plenilcem. Nekateri metulji in gosenice vsebujejo strupene snovi, na kar opozarjajo s svojimi barvami. Nekatere vrste imajo na zadnjih parih kril dve piki v obliki velikih očes in z njimi lahko prestrašijo plenilca. Prav tako je zanimiva mimikrija bub. To pomeni, da so bube  lahko zelo podobne listom ali suhim vejicam, nekatere pa imajo svetleče delčke, s katerimi odganjajo ptiče.

Če si želite ogledati metulje v živo vas vabimo v Arboretum Volčji Potok na ogled razstave živih tropskih metuljev, ki prosto letajo v našem rastlinjaku. Razstava se predvidoma začne 15. maja, prve bube so že pri nas, sedaj pa čakamo, da se izležejo prvi metulji.

Pripravila: Tatjana Zvržina, univ. dipl. inž. zoo.

Advertisements