Ginko je zelo stara drevesna vrsta. Drevo naj ni na Zemlji obstajalo že v času dinozavrov. O njegovi strarosti pričajo fosili; najstarejši med njii so stari tudi do 270 milijonov let. Prav zato, ker ginko ponekod raste tudi danes, pogosto rečemo, da je pravi živi fosil.

Ginko izvira iz Kitajske. V naravi je skoraj izumrl, najbolj pogosto pa ga najdemo v (botaničnih) parkih in samostanskih vrtovih,  kjer pa ga danes gojijo predvsem zaradi njegove estetske in zdravilne vrednosti.

Kitajci ginko imenujejo Ya Chio, kar pomeni drevo z račjimi nogami, saj njegovi pahljačasti listi spominjajo na račjo plavut.

Ginko ima mnoge zdravilne lastnosti. Zdravilo Bilobil, ki ga morda visoko na polici ima tudi vaša babica, zato da bi ohranila dober spomin in boljšo koncentracijo, je na primer izdelano iz ekstraktov ginka. Ginko lahko poiščete tudi v Arboretumu, tako moško kot tudi žensko obliko drevesa. Ko pa si že ravno pri nas ogledujete ginko, lahko pokukate tudi na drugo stran parka in si ogledate Razstavo dinozavrov in ledenodobnih velikanov, ki jo gostimo še do 15. junija.

Pripravila: Aleksandra Zidar, univ. dipl. etnol. in kult. antrop.

Advertisements